Ιστορία

Ο Οπλαρχηγός Καπετάν Ιωάννης Λιάπης

Ήταν Οπλαρχηγός της ευρύτερης Ταναγραϊκής περιοχής, έλαβε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους και τιμήθηκε με αριστείο ανδρείας στις 3 Νοεμβρίου 1825. Με το τέλος της Επανάστασης του 1821, το κράτος τον αντάμειψε για την προσφορά του, δίνοντάς του Γή για αυτόν και τα παλληκάρια του στα Οινόφυτα. Μάλιστα, ο ίδιος είναι από τους ιδρυτές του χωριού.
Σήμερα, το άγαλμά του βρίσκεται στο περίβολο της Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ ώστε να θυμούνται όλοι τον ήρωα της περιοχής μας.

 

Ο Σύλλογος

Ο Αθλητικός Σύλλογος «Καπετάν Ιωάννης Λιάπης» ιδρύθηκε το 2013. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια του Αθλητικού ιδεώδους στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων και ιδιαίτερα στους νέους. Ακολουθείται το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Το σωματείο ανήκει στην κατηγορία των ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων. Ως κύρια δραστηριότητά του έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των αθλημάτων της Ελληνορωμαϊκής και ελεύθερης πάλης, της Άρσης Βαρών και της Σκοποβολής.

Στα τμήματα του σωματείου αθλούνται καθημερινά εβδομήντα (70) Αθλητές ηλικίας 8 έως 20 ετών οι οποίοι συμμετέχουν στα τοπικά, πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα καθώς και σε διεθνή τουρνουά, κάνοντας υπερήφανη την πόλη μας.

Οι διακρίσεις των αθλητών στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το σωματείο είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ταυτόχρονα το σωματείο συνεργάζεται με την Αθλητιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, για την ανίχνευση ταλέντων, ώστε να γίνουν ιδανικές επιλογές αθλητών, οι οποίοι μελλοντικά θα μπορέσουν να πετύχουν άριστες επιδόσεις με διεθνείς διακρίσεις. Ακόμη ο σύλλογος συνεργάζεται με διατροφολόγο ώστε να ακολουθούν οι αθλητές το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.